Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Novi “čuvari” Bosne – prodaju golu zemlju arapskim šeicima, za sitne pare, kao da su je nasljedili od babe, kao svoju vlastitu prćiju !? O tome se uglavnom šuti – akademski sloj građana BiH šuti ili učestvuju u silovanju prirodnih resursa, naučnici-prirodnjaci i ekolozi valjda imaju preća posla od brige za predmet svojih životna oprjedjeljenja, mediji služe političarima, kapitalu i tajkunima, …narod bleji, uglavnom.

Forumaši laju, šeici prolaze:


Bakir-šeikov srebreni soko od 10 kila: dobio ga Bakir-šeik Izetbegović na poklon od Ahmed bin-Sheika, a Ahmed bin-Sheik od Bakir-šeika dobio na poklon babinu prćiju, planinu Treskavicu !

Bakir-šeik Izetbegović i njegov novi srebreni soko od 10 kila: dobio ga Bakir-šeik na poklon od Ahmed bin-Sheika, a Ahmed bin-Sheik od Bakir-šeika dobio na poklon babinu prćiju, planinu Treskavicu ! A iza dva šeika, na slici, rijeka JedinaUna, svjetski biser među rijekama. A da mu Bakir-šeik ne pokloni i Unu, da nije “ljutih krajišnika” da mu spiće “protu-kolac” u prkno, ko onomad Haretu Silajdžiću !

Forum Klix.ba
Board index > Opšte/opće diskusije > Priroda i ekologija >

> Re: Sve spremno za početak gradnje Buroj Ozone Cityja: Žičara će povezivati turistički grad s Bjelašnicom

Re: Santasa

Post 24/09/2016 23:41

Bumerang wrote: Znaci pocelo je, po mom misljenju ovo ce biti fantasticno naselje i od velike dobiti za Sarajevo i okolinu kao i za jos vece privlacenje turizma i sa njim sve ostalp sto slijedi 🙂

Sta vi na ovu temu mislite dragi forumasi?

Ja mislim da je ovo tvoje mišljenje veoma loše, da budem blag !

Na osnovu kojih to informacija ti postavljaš ovo svoje mišljenje ? Vidio si ovu smješnu grafiku i čuo lupetanje polupismenog načelnika-siledžije Berila ?
Šta ti stvarno znaš o ovom pothvatu ?

Ako ovo nije kriminal prema prirodnom nasljeđu BiH, gradu Sarajevu i vodozaštitnoj zoni Treskavice, nacionalnom parku NP “Bjelašnica, Igman, Treskavica, Visočica”, koji nikad neće biti proglašen zbog ovakvih pohlepnika, i na kraju prema sirotinji ove zemlje, ja ne znam šta jeste.
To je otprilike moje mišljenje, ali vrijedi napisati još par redova.

Umjesto authtonih bukve, graba i hrasta, Arapi će nam posaditi palme na dinarskoj planini izuzetne prirodne vrijednosti i ljepote, a naša će treskavička voda, koja se danas vidi u prirodnim vrelima u prirodnom okruženju, završiti u njihovim betonskim fontanama i bazenima.
Ja ga jebem kome to treba, i kome je to ljepota.
Šta reči o arhitekturi – umjesto naše vernakularne, orginalne dinarske-planinske arhitekture dobićemo kopiju jednog od primorsko-pustinjskih ljetovališta Arapskog poluostrva !

Ne vidite ništa neobično u tom bezukusu, da ne kažem nakazno ? Svaka čast !

 

U netaknutoj prirodi, u srcu bh. dinarida, uništićemo turistički potencijal koji ishodi iz neosporne ljepote, (donekle) sačuvanog tradicionalnog načina života, ukusu u gradnji i funkcionalnosti u onom što su gradili u skladu s prirodom i potrebama naši preci.
U netaknutoj prirodi Treskavice, u neposrednoj blizini naših najstarijih planinskih sela, Lukomir, Umoljani, Rakitnica, Šabići, kompleksa vrela Husremovac, glupi Bošnjo će dovesti Arapa da mu pravi robnu kuću – na Treskavici !?

 

Kompleks vrela Husremovac je zapravo pravo malo Vrelo Bosne na Treskavici, i predstavlja jedan od najljepših hidroloških fenomena naše zemlje

Iznad, na lokalitetu Prečansko Polje i selo Prečani, predviđenom za gradnju grada Buroj Ozon, stoji i nekropola stećaka, kojim se navodno svi toliko ponosimo, i koji nisu više samo naša nego i svjetska baština jer je određeni broj ovih nekropola širom BiH, pa tako i ova u Prečanima, poznata u narodu još i kao “Kaursko groblje”, odnedavno pod zaštitom UNESCO-a. Tako će se i ovo kulturno-historijsko blago nači na udaru “graditelja”.

Zašto se ova ideja ne može realizovati u Sarajevu, svega 20 kilometara dalje od ove očuvane prirodne cjeline, bliže urbanom širem području grada, nego mora baš u samom srcu jedne planine i njenog sačuvanog prirodnog ambijenta i kulturno-historijskog nasljeđa ?
To može samo neko ko ne cijeni ovu zemlju, ljude u njoj, ko je vidi kao plijen i svoju prćiju, za koju ne daje ni pišljiva boba !

Nabijem ga ko u ovom vidi išta dobro i lijepo, a da nije u talu ili na neki drugi način “dobar”. Doduše večna nas je tek jučer, prije generaciju ili dvije, pobjegla od ili iz šume pa mislimo da nema ništa ljepše od betona i asfalta, ili bar mislimo da je pametno reči da je u betonu i asfaltu dokaz naše emancipiranosti.
Brkamo pojmove: pravimo se građanima, “urbani smo”, pa nam i grad za 50 hiljada arapskih bogataša, sve sa robnim kućama i petospratnim neboderima, u sred predviđenog nacionalnog parka uopšte ne predstavlja silovanje vlastitog prirodnog nasljeđa, a boga mi i turističkog potencijala, koji je doduše potencijal samo dok o njemu odlučuju ljudi koji u ovoj nesretnoj, razumom i pameću osiromašenoj, etno-religijski podjeljenoj zemlji, ne vide plijen koji treba što prije rasprodati i unovčiti u korist svoji porodičnih klanova i svojih stranačkih elita.

Dok god pravnici i polupismeni političari i načelnici opština odlučuju šta će se graditi na Treskavici, Bjelašnici, Visočici, Vlašiću, kako i kome ili ćemu će služiti, to je kataklizma, rogobatna i apokaliptična ujdurma neo-begovskih klanova i feudalaca.

Dok god se ne pitaju etični i stručni urbanisti, arhitekti, doktori nauka iz oblasti geologije, geografije, biologije, šumarstva, hidrologije, ekologije, turizma, sve te silne milijarde mogu samo raditi na štetu ove zemlje i običnog naroda, sirotinjske večine.

Šta ćeš, u ovoj zemlji glupana normalno je da čitave gradove oblikuju pohlepni, polupismeni tajkuni i političari, u slobodnom vremenu kad se ne bave “politikom”. Ako si dogur’o do glavnog odbora SDA onda nema razloga da se ne baviš i urbanizmom, i ekologijom, i turizmom, bez obzira što si jedva završio srednju metakoglodačku a onda dobio diplomu s političkih nauka iz neke ublehaške oblasti, poput “sigurnosti i mirovnih studija” (ironično, nije li – u zemlji rata i nesigurnosti).

“Ja sam ranjen na toj jebenoj Treskavici, nakon što sam proveo zimu u njenim rovovima zalio sam je vlastitom krvlju, nije bilo mnogo, možda jedno 3-4 decilitra, ali je sigurno bilo više od količine koju je prolio po njoj Babin isprdak Bakir, kojeg nisam vidio među našim ratnim drugovima, a koji su, ako su i preživjeli tu zimu na Treskavici, danas uglavnom sirotinja. Pa te pitam: ko mu je dao pravo da prodaje Treskavicu kao da je njegova prćija ?!?!
Pa još da se na njoj pravi privatni grad za njegove jarane arapske milijardere – a u koji ako ikad budeš dobio dopuštenje da uđeš preko kapije, ja ću ti u njemu kupiti jednu vilu !”

Polažem nade da će neko nači načina da zaustavi prodaju “gole zemlje” – jer to je dno-dna. To je da povratiš !
Pa to ne rade ni afrički generalisimusi, oni što provode svoj uglavnom kratki život (kratki jer često bude skračen ritualnim ubistvom konkurentskog vođe iz drugog klana ili plemena) hodajući s kalašom i crnim rejbankam po cijele dane, u svojim banana-republikama koje mjenjaju imena svakih 10 godina, dole u “najcrnjem” srcu afrike ili Kariba.
Pa ni oni ne prodaju “golu” zemlju, i oni znaju da u toj zemlji ima nešto vrijedno, makar kakvih minerala, dijamanata-kuraca-palaca, a koji vrijede mnogo više ako se prvo povade iz zemlje pa onda prodaju, nego da se prodaju nepovađeni skupa sa zemljom.
U našoj treskavičkoj je zaliha vode koja je nepresušna jer se konstantno obnavlja, ali u našoj “civilizaciji” takve tričarije ne mogu stajati na putu “investicijama” – ovdje voda u podzemnom akvatoriju naše zemlje, pod Treskavicom planinom, ili pod Vlašić planinom, nema nikakvu vrijednost – kome se žaliti kad je zapišaju Arapi, k’o što su je zapišali domaći neo-begovi na Bjelašnici i Igmanu, pa nakon 5,5 miliona godina voda iz vrela Bosne izlazi otrovna ?

Kad društvo propadne, a država i zemlja nad kojom caruje postanu plijen, kad-tad na red dođe i “gola” zemlja, na kraju, nakon što se sve ostalo rasproda ostaje za prodaju samo zemlja i lokalno roblje – roblje koje je potrebno da čistiti govna iz bogataških arapskih i domaćih neo-begovskih hala koje se šminkerski nazivaju “nova radna mjesta”.

Ko misli da je to dobro, dobar u glavi nije !

Danas, tek možda nekih 500 metara ispod platoa budućeg treskavičkog “Dubaia”, koji će se kititi vještačkim parkovima s neprikladnom stranom hortikultourom, palmama, betonskim fontanam i bazenima, stoji kompleks vrela Husremovac.
Ovu ljepotu, koju nam je u amanet ostavila priroda i preci, zapišavaće budući strani stanovnici najidijotskijeg projekta u historiji Balkana i Evrope.

U neposrednoj blizini vrela bošnjački i arapski šeici će za sebe izgraditi betonske fontane i privatni kompleks "Villa Lake" u sklopu Buroj Ozone (vile na slici ispod koja je screenshot iz kompanijske web prezentacije).

U neposrednoj blizini vrela bošnjački i arapski šeici će za sebe izgraditi betonske fontane i privatni kompleks “Villa Lake” u sklopu Buroj Ozone (vile na slici ispod koja je screenshot iz kompanijske web prezentacije).

Udri sad betonom Bošnjo, što da stoji vako netaknuto, izbetoniraj ga, Bošnjo, biće ljepše i okruglije, a vodu pošalji u cijev pa u arapske fontane u B-ozon grad, nabijem te…

 

Slobodna Bosna, maj 2016: Berilo (po ko zna koji put) promjenio stranački dres
Ibro Berilo, vječiti načelnik Općine Trnovo - promjenio sve stranke SBiH, SDA, SDP, DF, SDA-SBB

Ibro Berilo, vječiti načelnik Općine Trnovo – promjenio sve stranke: SBiH, SDA, SDP, DF, SDA-SBB

Kako nezvanično saznajemo, načelnik Trnova Ibro Berilo pred predstojeće lokalne izbore ponovo je promijenio stranački dres.
Navodno, na sastanku sa potpredsjednikom SDA Asimom Sarajlićem održanom prije tri dana, Berilo je „obnovio“ članstvo u toj stranci ispred koje će se ponovo kandidovati za mjesto načelnika Općine Trnovo.
Kako je članovima Općinskog odbora SDA Trnovo prenio predsjednik Avdo Vatrić, sa Berilom je postignut dogovor za njegov prelazak u SDA i kandidaturu na predstojećim izborima.
Međutim, Berilo sa sobom namjerava „povući“ svoje saradnike, grupu od desetak ljudi, kojima se u SDA mora naći mjesta. Po svemu sudeći, dugogodišnji članovi SDA u Općinskom odboru stranke, morat će ustupiti mjesto Berilovim „pratiocima“.
Podsjećanja radi, Ibro Berilo u svoja tri načelnička mandata uspio je promijeniti nekoliko stranačkih dresova. Bio je u Stranci za BiH, zatim u SDA, pokušavao se priključiti SBB-u Fahrudina Radončića, a posljednji mandat 2012. godine dobio je kao kandidat SDP-a. Nakon toga, krajem 2014. godine Berilo postaje član DF-a, a nakon izlaska ove stranke iz vlasti, povratak u SDA logičan je potez načelnika preletača (prevrtanera) Ibre Berila. – M.F.

Re: Santasa

Post 25/09/2016 15:35

Grean wrote: Nacelnik rece da ovo nema veze sa slivom Crne rijeke koja je predvidjena za vodosnadbijevanje Sarajeva i da uopste nece ugroziti taj dio.
vjerujem da si bolje upucen od mene pa ga mozes demantovati ako je to laz. Investicija je srasna, ne bi je odbila ni jaca evropska zemlja ali treba znati sta time dobijamo a sta gubimo. Ja iskreno nisam kompetentan da govorim o ekologiji tog prostora samo znam da su 4,5 milijarde goleme (5,1 milijardu dolara smo dobili za obnovu zemlje nakon rata, onako za poredjenje a te tri godine dok su se te pare trosile zivjelo se prilicno dobro u BiH).

Ne, zaista je tako – neće ugroziti Crnu Rijeku, ugroziće Bijelu Rijeku, koja je samo mali, nadzemni dio treskavičkog akvatorija !
Crna Rijeka je na jahorinskoj strani i nema veze s ovim problemom, ali niko i ne misli na nju. Sva voda pod treskavicom skuplja se upravo pod platoom budućeg “ludila” (B-ozon grada), ispod kojeg se nalaze gotovo svi treskavički izvori sliva Željeznice i Bosne, kompleks vrela Husremovac, kao i vrelo rijeke Željeznice !
Osim toga, kompleks vrela Husremovac je zapravo pravo malo Vrelo Bosne na Treskavici, i predstavlja jedan od najljepših hidroloških fenomena naše zemlje.

Nisam ekolog, građevinac sam, ali priroda je moja strast, a možda bih se bavio i njenom zaštitom, bar kao hobijem, samo da sam malo manje lijen i malo manje demotivisan, prvo državom koja je pretvorena u plijen i feud, a onda i društvom koje se guši u poremećenim vrijednostima.

Siguran sam da nijedna evropska zemlja i društvo ne bi odbili te silne milijarde, ali nijedno ne bi dozvolilo (ne bi im ni palo na pamet) izgradnju čitavog grada tamo gdje mu mjesto nije, pa da ga još nazovu ekološkim !?
To je najodvratniji cinizam, i naši mediji i običan svijet se ponose ovom mafijaškom šalom na svoj račun.
Zar je normalno da se niko nije zapitao šta će čitav jedan grad u netaknutoj prirodi planine pored ovolikog urbaniziranog prostora u dolini Miljacke i Sarajevskog Polja – mogu tvrditi iz perspektive običnog prosječno obavještenog građanina, ali i same građevinske struke – nije normalno !
Graditi grad u srcu netaknute prirode, kad se može napraviti u Sarajevu – recimo od Čengić Vile do Rajlovca, prostor koji je u urbanističkom smislu devastiran i koji vapi za uređenjem – pa da bogati turisti na Treskavicu idu autobusima za 20 minuta.
Ne kod Bošnje je pametnije uništiti to što vrijedi tako što će se betonom ući u največi akvatorij u dinaridima, i ujedno naljepši i najočuvaniji dio prirodnog nasljeđa BiH.

Napisao sam da je ovo najidijotskiji projekat u historiji Balkana i Evrope i stojim pri tom, stojim i pri tom da će ove milijarde donijeti mnogo više štete ovoj zemlji i narodu nego koristi, i bio bih spreman da se opkladim da ni u jednoj evropskoj zemlji ovo jednostavno ne bi prošlo – ako nije prošlo na Kosovu, jer Albanci-Kosovari nisu željeli da im u budućem nacionalnom parku u prelijepim Prokletijama neko pravi privatni grad za 50 hiljada stanovnika, ne bi prošlo ni u uređenijoj državi – valjda je bar to sigurno. (Kosovo ih je odbilo i prošle i ove godine.)

Urbanističko rješenje Buroj Ozon na platou Treskavice - zločin silovanja prirodnog nasljeđa BiH, u kojem, osim birokratskih službi, učestvuju i akademski slojevi bh. društva. Stidite se kurčevi bh. urbanisti i kurčevi arhitekti, kurčevi ekolozi i kurčevi prirodnjaci - osim vas koji učestvujete, vi ostali svi šutite !

Urbanističko rješenje Buroj Ozon na platou Treskavice – zločin silovanja prirodnog i kulturno-historijskog nasljeđa BiH, u kojem, osim birokratskih službi, učestvuju i akademski slojevi bh. društva. Stidite se kurčevi bh. urbanisti i kurčevi arhitekti, kurčevi ekolozi i kurčevi prirodnjaci – osim vas koji učestvujete, i vi ostali koji šutite !

Re: Santasa

Post 05/10/2016 00:31

Bumerang wrote: @ Santasa,

Hvala ti na pametnom i interesantnom pogledu u vezi izgradnje Ozone turistickog naselja. Gledajuci sa tvoje strane i uzimajuci u obzir da si ti u pravu slazem se sa vecinom ovoga sto si napisao. Medjutim je ne mogu ni tebi a ni politicarima vjerovati bez uvida u dokumentacije procedura i dozvola koje se moraju proci da bi se to naselje moglo graditi.

Potpuno si upravu !
Ovakve se stvari procjenjuju i analiziraju nakon što imaš u vidu sve ili večinu informacija i podataka – ali to isto vrijedi i za odobravanje, tj. nije razumno odobravati, radovati se i biti ponosan na ovako nešto bez relevantnih podataka.

Međutim, mnoge stvari su jasne u vezi ovog projekta i bez uvida u detalje iz dokumentacije.

Naprimjer, jedna od njih, a prije svih ostalih, jeste sama ideja gradnje čitavog grada u području koje je predviđeno da bude nacionalni park NP “Bjelašnica, Igman, Treskavica, Visočica” (za koji je skupocjena studija, oko 3 miliona KM, završena još davne 2006 godine, a koji nije proglašen upravo zbog rovarenja po Igmanu i Bjelašnici, i planova za slično rovarenje po Treskavici, a koje je na djelu).
By the way, već danas, upravo na lokalitetu predviđenom za gradnju, stoji nekropola stećaka, kojim se svi navodno toliko ponosimo, koja nije više samo naša nego i svjetska baština jer je odnedavno pod zaštitom UNESCO-a, i koja će se nači na udaru “graditelja” B-ozon grada iz SDA i Dubaia.
Ne treba biti posebno upoznat sa podacima iz dokumentacije da se barem pretpostavi kako se gradovi ne grade u netaknutoj prirodi jedne netaknute planine, nego se grade u područijima predviđenim za urbanizaciju urbanističkim i regilacionim planovima, gdje, između ostalog, postoji i infrastruktura (kanalizacijska mreža, npr.) koja može podnijeti sav teret grada od 50 hiljada stanovnika – npr. grad se gradi u nastavku nekog sarajevskog naselja, ili u najgorem slučaju u produžetku kakvog manjeg mjesta u podnožju planine, poput Hadžića, Pazarića, ili čak Trnova, itd.

Bumerang wrote: @ Santasa,
Gledali smo na televiziji program u kojem su bili gosti odgovorni za taj projekat i pribavljanje sve moguce ekoloske, geodetske, gradzevinske i druge dokumentacije.

Nemojte sad da se baš pravimo naivni – da li je u ovakvoj zemlji ovakvim ljudima zaista problem pribaviti sve potrebne “dozvole” ?!
U ovoj se zemlji izdaju okolišne (ekološke) dozvole politički podobnim tajkunima kao listovi tariguza. (“Ti ćeš srati i zapišavati po Neretvi, nema problema, koliko ti treba okolišnih listova tariguza ?”).
Pa ovdje su u 21. vijeku izdane ekološke dozvole za projekte koji su osmišljeni za vrijeme Austro-Ugarske, ideje razrađene prije drugog svjetskog rata, a projekti kompletirani dalekih ’50-ih, pobogu.
I sad kada se radovi izvode po Istočnoj Hercegovini, o njima se govori kao o ekološki prihvatljivim i to po današnjim, savremenim standardima !
Ovdje mislim na HES “Gornji Horizonti”, još jedan apokaliptičan projekat iz mafijaško-političke kuhinje ove sluđene zemlje, koji će sjebati i Vrelo Bune, i Vrelo Bunice, a obe rijeke skupa sa Bregavom svesti na žabokrečinu, dok će u Hutovom Blatu i Delti Neretve spustiti nivo slatke vode, što će prouzrokovati da slana morska voda prodre uz Neretvi zbog spuštanja vodnog ogledala i zaslani cijelo plodno područje od obale mora i Delte Neretve sve do Hutova, a misli se čak i do Čapljine, a tako i sva ogromna vrela sa svojim ogromnim podzemnim akvatorijem u dolini Donje Neretve – koju inače s divljenjem nazivamo i bosanskohercegovačkom Kalifornijom !

Ali ja se ne ljutim ako sumnjate u moju pogled na ove stvari – otkud znate koliko i šta ja znam – međutim, siguran sam da niko dovoljno inteligentan neće sumnjati u on što ima reči Braco Alikafić, čovjek koji je bio član grupe koja je isplanirala razvoj grada i okoline za potrebe ZOI’84, i koji je bio jedan od važnijih umova i glasova u odlučivanju – on je napisao članak sa ovog linka ispod, i sve što trebate znati o njemu i njegovim iskustvima ćete saznati ako ga pročitate vrlo pažljivo, podugačak je :

Planine koje su pojeli skakavci by Lidumil Braco Alikalfić

Ako pročitate članak shvatićete kako je bilo kada su odlučivali naučnici: trust mozgova koji je dumao i planirao mjesecima i godinama prije nego bi se pristupilo gradnji, a kad su jednom odlučili i otpočeli s projektovanjima i izgradnjom to su radili jer su pred sobom imali sastavljen dugoročan ili barem srednjoročan plan.
I opet nakon nekog vremena su počeli pronalaziti mnoge nedostatke i greške, od kojih se mnoge više nisu mogle ispraviti.

Ovo što radi Babin Isprdak i njegov stranački klan je ad-hock skrnavljenje prvorazrednog bh. resursa koji pripada svima nama, a ne samo SDA-u, Isprdku, Berilu i bogatim Arapima – ovo je bezobzirno pljačka, prodaja gole zemlje !
To je apokaliptično otimanje životnog prostora i resursa, otimanje budućnosti naših potomaka.

Ahmed looks his plateau for his town B-Ozone, Treskavica (screenshot-sltrib com 2016)

Ahmed looks his plateau for his town B-Ozone, Treskavica (screenshot-sltrib com 2016)


Ratovi izbijaju u trenu oka zbog ugrožavanja i/ili otimanja životnog prostora, dok se naš sluđeni narod ponosi njegovom prodajom !?

I to nakon svega kroz šta se prošlo ’90-ih ?! Da ne povjeruješ.

Nadam se da će što više ljudi pročitati ovaj Alikafićev tekst, kao i ovaj tekst Borisa Trapare s veb stranice Asocijacije arhitekata BiH, koji sam postavio ispod – u međuvremenu pozdrav svima i hvala na podršci.

Gdje smo pogriješili: Arhitektura u BiH na izdisaju by Boris Trapara, Asocijacija arhitekata BiH

 

Advertisements