Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Novi “čuvari” Bosne – prodaju golu zemlju arapskim šeicima, za sitne pare, kao da su je nasljedili od babe, kao svoju vlastitu prćiju !? O tome se uglavnom šuti, akademski sloj građana BiH učestvuju u silovanju prirodnih resursa, naučnici-prirodnjaci imaju preća posla od brige za svoja životna oprjedjeljenja u struci, mediji služe kapitalu i tajkunima… narod bleji, uglavnom.

Forumaši laju, šeici prolaze:


Bakir-šeikov srebreni soko od 10 kila: dobio ga Bakir-šeik Izetbegović na poklon od Ahmed bin-Sheika, a Ahmed bin-Sheik od Bakir-šeika dobio na poklon babinu prćiju, planinu Treskavicu !

Bakir-šeikov srebreni soko od 10 kila: dobio ga Bakir-šeik Izetbegović na poklon od Ahmed bin-Sheika, a Ahmed bin-Sheik od Bakir-šeika dobio na poklon babinu prćiju, planinu Treskavicu ! A iza dva šeika, na slici, rijeka Una, svjetski biser među rijekama – a da mu Bakir-šeik ne pokloni i Unu, da nije mojih krajišnika da mu spiće “protu-kolac” u prkno !

Forum Klix.ba
Board index > Opšte/opće diskusije > Priroda i ekologija >

> Re: Sve spremno za početak gradnje Buroj Ozone Cityja: Žičara će povezivati turistički grad s Bjelašnicom

Re: Santasa

Post 24/09/2016 23:41

Bumerang wrote: Znaci pocelo je, po mom misljenju ovo ce biti fantasticno naselje i od velike dobiti za Sarajevo i okolinu kao i za jos vece privlacenje turizma i sa njim sve ostalp sto slijedi 🙂

Sta vi na ovu temu mislite dragi forumasi?

Ja mislim da je ovo tvoje mišljenje veoma loše, da budem blag !

Na osnovu kojih to informacija ti postavljaš ovo svoje mišljenje ? Vidio si ovu smješnu grafiku i čuo lupetanje polupismenog načelnika-siledžije Berila ?
Šta ti stvarno znaš o ovom pothvatu ?

Ako ovo nije kriminal prema prirodnom nasljeđu BiH, gradu Sarajevu i vodozaštitnoj zoni Treskavice, nacionalnom parku koji nikad neče biti proglašen zbog ovakvih pohlepnika, i na kraju prema sirotinji ove zemlje, ja ne znam šta jeste.
To je otprilike moje mišljenje, ali vrijedi napisati još par redova.

Umjesto authtonih bukve, graba i hrasta, Arapi će nam posaditi palme na dinarskoj planini izuzetne prirodne vrijednosti i ljepote, a naša će treskavička voda, koja se danas vidi u prirodnim vrelima u prirodnom okruženju, završiti u njihovim betonskim fontanama i bazenima. Ja ga jebem kome to treba i kome je to ljepota.
Šta reči o arhitekturi – umjesto naše orginalne dinarske-planinske arhitekture dobićemo kopiju jednog od pustinjskih ljetovališta !

Ne vidite ništa neobično u tom bezukusu, da ne kažem nakazno ?! Savaka čast !

U netaknutoj prirodi, u srcu bh. dinarida, uništićemo turistički potencijal koji ishodi iz neosporne ljepote, (donekle) sačuvanog tradicionalnog načina života, ukusu u gradnji, itd.
U netaknutoj prirodi Treskavice glupi Bošnjo će dovesti Arapa da mu pravi robnu kuću – na Treskavici !?!?
Ne može svega 20 kilometara dalje od ove očuvane prirodne cjeline, bliže urbanom širem području Sarajeva, nego baš u samom njenom srcu ?
To može samo neko ko ne cijeni ovu zemlju, ljude u njoj, ko je vidi kao plijen i svoju prćiju, za koju ne daje ni pišljiva boba !

Ja ga okrenem s leđa ko u ovom vidi išta dobro i lijepo, a da nije u talu ili na neki drugi način “dobar”. Doduše večna nas je tek prije generaciju dvije pobjegla od/iz šume pa mislimo da nema ništa ljepše od betona, ili bar mislimo da je pametno reči da je u betonu i asfaltu ljepota. Brkamo pojmove: pravimo se građanima, šta ćeš urbani smo, pa nam grad za 50 hiljada arapskih bogataša, sve sa robnim kućama i četverospratnim neboderima, u sred zamišljenog nacionalnog parka uopšte ne predstavlja silovanje bosanskohercegovačkog prirodnog nasljeđa, a boga mi i turističkog potencijala, koji je potencijal samo dok o njemu odlučuju ljudi koji u ovoj nesretnoj, razumom i pameću osiromašenoj, etno-religijski podjeljenoj zemlji, ne vide plijen koji treba što prije rasprodati i unovčiti u korist svoji porodičnih klanova i stranačke elite.

Dok god advokati i polupismeni političari i načelnici opština odlučuju šta će se graditi na Treskavici, kako, i kome ili ćemu će služiti, to je kataklizma, rogobatna i apokaliptična ujdurma neo-begovskih klanova i feudalaca.

Dok god se ne pitaju urbanisti, arhitekti, doktori nauka iz oblasti geologije, geografije, biologije, šumarstva, hidrologije, ekologije, turizma, sve te silne milijarde mogu samo raditi na štetu ove zemlje i običnog naroda, sirotinjske večine.

Šta ćeš, u ovoj zemlji glupana normalno je da čitave gradove oblikuju polupismeni advokati i političari, u slobodnom vremenu kad se ne bave “politikom”. Ako si dogur’o do glavnog odbora SDA onda nema razloga da se ne baviš i urbanizmom i ekologijom i turizmom, iako si jedva završio srednju metakoglodačku, a onda dobio diplomu s političkih nauka iz neke ublehaške oblasti “sigurnosti i mirovnih studija”.

Ja sam ranjen na toj jebenoj Treskavici, nakon što sam proveo zimu u njenim rovovima zalio sam je vlastitom krvlju, nije bilo mnogo, možda jedno 3-4 decilitra, ali je sigurno bilo više od količine koju je prolio po njoj Babin isprdak Bakir, kojeg nisam vidio među svojim ratnim drugovima, a koji su, ako su preživili tu zimu na Treskavici, danas uglavnom sirotinja. Pa se pitam: ko mu je dao pravo da prodaje Treskavicu kao da je njegova prćija ?!?!
Pa još da se na njoj pravi privatni grad za njegove jarane milijardere – a u koji ako ikad budeš dobio dopuštenje da uđeš preko kapije, ja ću ti u njemu kupiti jednu vilu !!!

Polažem nade da će neko nači načina da zaustavi prodaju “gole zemlje” – pa to je dno-dna. To je da povratiš !
Pa to ne rade ni afrički generalisimusi što hodaju s kalašom i crnim rejbankam čitav život (koji obićno bude skračen ritualnim ubistvom za koje je odgovoran konkurent iz drugog klana ili plemena), u svojim banana-republikama koje mjenjaju imena svakih 10 godina, dole u “najcrnjem” srcu afrike ili Kariba.
Pa ni oni ne prodaju zemlju jer znaju da u toj zemlji ima nešto vrijedno, makar dijamanti da se povade i prodaju. U našoj treskavičkoj je zaliha vode koja je nepresušna jer se konstantno obnavlja – kome će te se žaliti kad je zapišaju Arapi, k’o što su je zapišali neo-begovi na Bjelašnici i Igmanu, pa nakon 5,5 miliona godina voda iz vrela Bosne izlazi otrovna ?
To vam dođe na kraju, nakon što se sve rasproda ostaje “gola zemlja”, + lokalno roblje, koje će čistiti govna iz bogataških hala.

Ko misli da je to dobro, dobar u glavi nije !

Danas, tek možda 500 metara ispod platoa budućeg grada, koji će se kititi vještačkim parkovima sa neprikladnom stranom hortikultourom, palmama, betonskim fontanam i bazenima, stoji kompleks vrela Husremovac. Ovu ljepotu, koju nam je dao bog/priroda, zapišavaće budući strani stanovnici najidijotskijeg projekta u historiji Balkana i Evrope.

Udri sad betonom Bošnjo, što da stoji vako netaknuto, izbetoniraj ga, Bošnjo, biće ljepše i okruglije, a vodu pošalji u cijev pa u arapske fontane u B-ozon grad, nabijem te…

 

Slobodna Bosna, maj 2016: Berilo (po ko zna koji put) promjenio stranački dres
Ibro Berilo, vječiti načelnik Općine Trnovo - promjenio sve stranke SBiH, SDA, SDP, DF, SDA-SBB

Ibro Berilo, vječiti načelnik Općine Trnovo – promjenio sve stranke: SBiH, SDA, SDP, DF, SDA-SBB

Kako nezvanično saznajemo, načelnik Trnova Ibro Berilo pred predstojeće lokalne izbore ponovo je promijenio stranački dres.
Navodno, na sastanku sa potpredsjednikom SDA Asimom Sarajlićem održanom prije tri dana, Berilo je „obnovio“ članstvo u toj stranci ispred koje će se ponovo kandidovati za mjesto načelnika Općine Trnovo.
Kako je članovima Općinskog odbora SDA Trnovo prenio predsjednik Avdo Vatrić, sa Berilom je postignut dogovor za njegov prelazak u SDA i kandidaturu na predstojećim izborima.
Međutim, Berilo sa sobom namjerava „povući“ svoje saradnike, grupu od desetak ljudi, kojima se u SDA mora naći mjesta. Po svemu sudeći, dugogodišnji članovi SDA u Općinskom odboru stranke, morat će ustupiti mjesto Berilovim „pratiocima“.
Podsjećanja radi, Ibro Berilo u svoja tri načelnička mandata uspio je promijeniti nekoliko stranačkih dresova. Bio je u Stranci za BiH, zatim u SDA, pokušavao se priključiti SBB-u Fahrudina Radončića, a posljednji mandat 2012. godine dobio je kao kandidat SDP-a. Nakon toga, krajem 2014. godine Berilo postaje član DF-a, a nakon izlaska ove stranke iz vlasti, povratak u SDA logičan je potez načelnika preletača (prevrtanera) Ibre Berila. – M.F.

Re: Santasa

Post 25/09/2016 15:35

Grean wrote: Nacelnik rece da ovo nema veze sa slivom Crne rijeke koja je predvidjena za vodosnadbijevanje Sarajeva i da uopste nece ugroziti taj dio.
vjerujem da si bolje upucen od mene pa ga mozes demantovati ako je to laz. Investicija je srasna, ne bi je odbila ni jaca evropska zemlja ali treba znati sta time dobijamo a sta gubimo. Ja iskreno nisam kompetentan da govorim o ekologiji tog prostora samo znam da su 4,5 milijarde goleme (5,1 milijardu dolara smo dobili za obnovu zemlje nakon rata, onako za poredjenje a te tri godine dok su se te pare trosile zivjelo se prilicno dobro u BiH).

Ugroziće Bijelu Rijeku, koja je samo mali, nadzemni dio treskavičkog akvatorija !
Crna Rijeka je na jahorinskoj strani i stvarno nema veze, ali niko i ne misli na nju. Sva voda pod treskavicom skuplja se pod platoom budućeg “ludila” (B-ozon grada).

Ja nisam ekolog, ja sam građevinac. Priroda je moja strast, a možda  bi se bavio i njenom zaštitom, bar kao hobijem, samo da sam malo manje lijen i malo manje demotivisan, prvo državom koja je pretvorena u plijen i feud, a onda i društvom koje se guši u poremećenim vrijednostima.
Siguran sam da nijedna evropska zemlja ne bi odbila silne milijarde, ali nijedna ne bi dozvolila (ne bi joj ni palo na pamet) izgradnju čitavog grada tamo gdje mu mjesto nije, pa ga još nazvala ekološkim, a sve pored ovolikog urbaniziranog prostora u dolini Miljacke i Sarajevskog Polja – e to mogu tvrditi iz perspektive moje struke.
Graditi grad u srcu netaknute prirode, kad se može cijeli napraviti u Sarajevu (recimo od Čengić Vile do Rajlovca je sve u urbanističkom smislu devastiran prostor koji vapi za uređenjem), pa da bogati turisti na treskavicu idu autobusima za 20 minuta.
Ne kod Bošnje je pametnije uništiti to što vrijedi tako što će se betonom ući u največi akvatorij u dinaridima, i naljepši i najočuvaniji dio prirodnog nasljeđa BiH.

Ja napisah da je ovo najidijotskiji projekat u historiji Balkana i Evrope i stojim pri tom, stojim i pri tom da će ove milijarde donijeti štetu ovoj zemlji i narodu, i bio bih spreman da garantujem životom da ni u jednoj evropskoj zemlji ovo ne bi prošlo – pa jebo te, na Kosovu ovo nije prošlo jer Albanci-Kosovari nisu želili da im u budućem Nacionalnom parku neko pravi privatni grad za 50 hiljada stanovnika!
Kosovo ih je odbilo i prošle i ove godine.

Urbanističko rješenje Buroj Ozon na platou Treskavice - zločin silovanja prirodnog nasljeđa BiH, u kojem, osim birokratskih službi, učestvuju i akademski slojevi bh. društva. Stidite se kurčevi bh. urbanisti i kurčevi arhitekti, kurčevi ekolozi i kurčevi prirodnjaci - osim vas koji učestvujete, vi ostali svi šutite !

Urbanističko rješenje Buroj Ozon na platou Treskavice – zločin silovanja prirodnog nasljeđa BiH, u kojem, osim birokratskih službi, učestvuju i akademski slojevi bh. društva. Stidite se kurčevi bh. urbanisti i kurčevi arhitekti, kurčevi ekolozi i kurčevi prirodnjaci – osim vas koji učestvujete, vi ostali svi šutite !

Re: Santasa

Post 05/10/2016 00:31

Bumerang wrote: @ Santasa,

Hvala ti na pametnom i interesantnom pogledu u vezi izgradnje Ozone turistickog naselja. Gledajuci sa tvoje strane i uzimajuci u obzir da si ti u pravu slazem se sa vecinom ovoga sto si napisao. Medjutim je ne mogu ni tebi a ni politicarima vjerovati bez uvida u dokumentacije procedura i dozvola koje se moraju proci da bi se to naselje moglo graditi.

Potpuno si upravu !
Ovakve se stvari procjenjuju i analiziraju nakon što imaš u vidu sve ili večinu informacija i podataka – ali to isto vrijedi i za odobravanje, tj. nije razumno odobravati i radovati se nečem ovakvom bez tih podataka.

Međutim, mnoge stvari su jasne u vezi ovog projekta i bez uvida u detalje iz dokumentacije.
Naprimjer, jedna od njih, a prije svih drugih, je i sama ideja gradnje čitavog grada u području Nacionalnog parka (za koji je skupocjena studija, oko 3 miliona KM, završena još davne 2006 godine, a koji nije proglašen upravo zbog rovarenja po Igmanu i Bjelašnici, i planova za slično rovarenje po Treskavici, a koje je na djelu).
Ne treba biti posebno upoznat sa podacima iz dokumentacije i da se barem pretpostavi kako se gradovi ne grade u netaknutoj prirodi jedne netaknute planine, nego se grade u područijima predviđenim za urbanizaciju urbanističkim i regilacijskim planovima, gdje, između ostalog, postoji i infrastruktura (kanalizacijska mreža, npr.) koja može podnijeti sav teret grada od 50 hiljada – npr. grad se gradi u nastavku nekog sarajevskog naselja, ili u najgorem slučaju u produžetku kakvog manjeg mjesta u podnožju planine, poput Hadžića, Pazarića, ili čak Trnova ali baš na mjestu Trnova ili njegovom produžetku, ne negdje u opštin, itd.

Bumerang wrote: @ Santasa,
Gledali smo na televiziji program u kojem su bili gosti odgovorni za taj projekat i pribavljanje sve moguce ekoloske, geodetske, gradzevinske i druge dokumentacije.

Nemojte sad da se baš pravimo naivni – da li je u ovakvoj zemlji ovakvim ljudima zaista problem pribaviti sve potrebne “dozvole” ?!
U ovoj se zemlji izdaju okolišne (ekološke) dozvole politički podobnim tajkunima kao listovi tariguza. (Ti ćeš srati i zapišavati po Neretvi ? Koliko ti treba okolišnih listova tariguza ?).
Pa ovdje su izdane ekološke dozvole za projekte koji su osmišljeni za vrijeme Austro-Ugarske, a ideje razrađene još ’30-tih, a projekti završeni dalekih ’50-ih, pobogu, i sad kada se radovi izvode o njima se govori kao da su ekološki prihvatljivi po današnjim standardima – mislim na HES “Gornji Horizonti”, još jedan apokaliptičan projekat iz mafijaško-političke kuhinje ove sluđene zemlje, koji će sjebati i Vrelo Bune, i Vrelo Bunice, a obe rijeke skupa sa Bregavom svesti na žabokrečinu, dok će u Hutovom Blatu i Delti Neretve spustiti nivo vode, što će dozvoliti slanoj morskoj vodi da zaslani cijelo područje od Hutova do Delte sa svim ogromnim vrelima i podzemnim akvatorijem.

Ali ja se ne ljutim ako sumnjate u moju pogled na ove stvari – otkud znate koliko i šta ja znam – međutim, siguran sam da niko dovoljno inteligentan neče sumnjati u on što ima reči Braco Alikafić, čovjek koji je bio član grupe koja je isplanirala razvoj grada i okoline za potrebe ZOI’84, i koji je bio jedan od važnijih umova i glasova u odlučivanju – on je napisao članak sa ovog linka, i sve što trebate znati o njemu i njegovim iskustvima ćete saznati ako ga pročitate vrlo pažljivo, podugačak je :

Planine koje su pojeli skakavci by Lidumil Braco Alikalfić

Ako pročitate članak shvatićete kako je bilo kada su odlučivali naučnici, trust mozgova koji je dumao i planirao mjesecima i godinama prije nego su počeli da grade, a kad su jednom odlučili i otpočeli gradnju radili su to jer su sastavili dugoročan plan. I opet nakon nekog vremena su počeli pronalaziti mnoge nedostatke i greške, koje se više nisu mogle ispraviti.
Ovo što radi Babin Isprdak i njegov stranački klan je ad-hock skrnavljenje prvorazrednog bh. resursa koji pripada svima nama, a ne samo SDA-u, Isprdku, Berilu i bogatim Arapima – ovo je bezobzirno pljačka, prodaja gole zemlje !
To je apokaliptično otimanje životnog prostora i resursa, otimanje budućnosti naših potomaka.

Volio bih da vas što više pročita ovaj Alikafićev tekst, u međuvremenu pozdrav svima i hvala na podršci.

 

 

Advertisements