Tags

, , , , , , , , , , , ,

20.02.2015 – sa portala Kameleon.ba

5 razloga zašto volim Božu Vreću – a nikada se nismo sreli!
Na svom facebook profilu, Sevko Bajić je sažeo zašto je Božo Vrećo osvježavajuća pojava u bh kontekstu što je oduševilo čak i i samog Božu koji je to prokomentarisao na svom profilu.
 

1. Božo Vrećo je prva pozitivna vijest za mene posljednjih 10 godina!
Istinski talenat, vanzemaljska karizma i glas u samo jednom, jedinom čovjeku. Jedini muzičar koji cijeli album može snimiti samo svojim glasom i da ništa ne fali i da svega ima taman. Mogao je on upakovati ove pjesme u pjevljive, cupkajuće aranžmane da se dopadne publici. On se ipak odlučio na manje popularan unutrašnji dijalog sa sevdalnikama, kod mene stvarajući osjećaj upravo tog unutrašnjeg dijaloga aktera pjesme sa sobom, sa mjesecom, sa rijekom, sa vjetrom…uz njegovu izvedbu nema potrebu da jaučete i dižete ruke uvis, već da uronite u svoju dušu i tamo potražite one iste emocije o kojima govori pjesma.

2. Božo Vrećo ima stajling svjetske zvijede!
O da, bilo bi mu lakše da koncerte pjeva u šljaštrećem odijelu ili farmerkama. Manje bi mu psovali, manje bi u oči bola ta pojava, čuj momak u haljinama, kaftanima, pelerinama. Manje bi neki akademici pisali bestijalne tekstove o njemu, podcrtavajući mu da kroz sevdalinku promoviše ne znam šta. Mogao je, ali se on odlučio za ono u čemu se osjeća lijepo, u čemu nadahnjuje sve one koji odu da poslušaju njegov koncert.

3. Božo Vrećo je neopisivo učtiv, umiljat!
Pročitao sam dosta tekstova sa njegovim izjavama,. Ni u jednoj se nije obrušio na one koji ga napadaju. U svakom se potrudio podijeliti djelić svoje duše. Znam to iz ličnog isksutva, za to je potrebna neopisiva hrabrost. Kada bi oni što ga kritikuju bili toliko hrabri da barem za trenutak skinu svoje maske, bili bi svi skupa šokirani onim što bismo vidjeli.

4. Božo Vrećo nije licemjer!
On se nikada ne pravda nikome i hoću da vjerujem da će što prije postati mega, giga popularan, tako da će glasovi primitinivih ljudi izgledati sve beznačajnije u poređenu sa njegovim djelom. Živimo u zemlji gdje se pitanje obraza nekim čudom spojilo sa jezikom a ne djelom.

5. Božo Vrećo slijedi svoj san!
A to je neopisivo teško. Lakše je sjesti za računar, biti primitivan i frustriran svim onim što nisi ostvario u svom životu, odabrati jedno iskreno biće i opaliti po njemu. Znamo mi dobro da se on neće braniti, čak ni jednom neće reći ni da je tužan ili ljut. On će slijediti svoj san i za primitivizam neće imati vremena. I baš zato će ga mentalno lijeni primitivci napadati. Njegov rad me podsjetio na moje snove koje sam imao pa kada sam se osjetio umornim i jednostavno odustao od njih. Sada sam ponovo nadahnut onim što on radi počeo da slijedim put svoje duše.

Na kraju, i ovo bi mogao biti još jedan razlog, Božo Vrećo je odlučio da bude Božo Vrećo maker to značilo da se nikada neće uklopiti. A i zašto bi, kopija i to najjeftinijih svuda oko nas ima koliko hoćete…

Mislite da je to lako!?

Pokušajte, pa tek onda prvi bacite kamen srama!”